Raakakaakaon terveysvaikutukset

Monet pitävät suklaata syntisenä, epäterveellisenä herkkuna, ja sitä se yleensä onkin. Yhden suklaalevyn valmistamiseen käytetään yleensä korkeintaan muutamaa kaakaopapua, ja loppu koostuu epäterveellisistä ainesosista, kuten valkoisesta sokerista, erilaisista rasvoista, kemikaaleista, lisäaineista, soijalestiinistä ja maitojauheesta. Raakakaakao on kuitenkin jotain

Raakakaakaota

aivan muuta. Itse asiassa se on yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista, ja sitä pidetäänkin nykyään varsinaisena superfoodina!

Mikä tekee raakakaakaosta niin terveellistä?

Raakakaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa, ja sen kokonaispainosta kymmenen prosenttia on antioksidantteja.

Se on maailman ravinnerikkain magnesiumin lähde, ja 50 grammaa raakakaakaota pitääkin sisällään huomattavasti enemmän magnesiumia, kuin esimerkiksi lisäravinteina käytettävät magnesiumtabletit. Magnesium on tärkeää keholle monestakin syystä, mutta erityisen positiivisesti se vaikuttaa aivojen toimintaan.

Raakakaakaon sisältämät polyfenolit auttavat ehkäisemään LDL-kolesterolin hapettumista, ja näin siitä on hyötyä myös sydäntautien ennaltaehkäisyssä. Polyfenolit kaiken lisäksi tihentävät verta, ja tämä ehkäisee sydänkohtausten riskiä.

Raakakaakao pitää sisällään fenyylietyyliamiimia, joka on samaa ainetta, mitä aivoista vapautuu, kun ihminen ihastuu. Eipä siis ihme, että kaakao tekee iloiseksi!

Hyvää oloa edesauttaa myös kaakaon sisältämä anandamidi, joka poistaa masentuneisuutta ja parantaa muistia sekä stimuloi aivojen motivaatiota luovaa osaa.

Aivojen välittäjäaine serotoniini auttaa estämään masennustiloja, ja myös serotoniinia löytyy raakakaakaosta.

Raakakaakaon sisältämä teobromiini piristää kehoa pitkäaikaisesti. Et siis tarvitse sokeroituja suklaapatukoita piristyäksesi, sillä raakakaakao tekee sen ilman sokeriakin.

Raakakaakao sisältää edellä mainittujen lisäksi myös mm. Rautaa, mangaania, kuparia, sinkkiä ja rikkiä, ja se on myös hyvä kuitujen lähde.

Eiköhän tässä tullut jo tarpeeksi monta syytä, minkä takia sinun kannattaisi ottaa raakakaakao mukaan jokapäiväiseen ruokavalioosi?

Haittavaikutukset

Vaikka raakakaakao onkin äärettömän terveellistä, tulee sitä nauttia kohtuudella, sillä liiallisella raakakaakaon syömisellä voi olla terveydelle haitallisia vaikutuksia. Sen takia jauhettua raakakaakaota ei suositella käyttämään päivässä yli kolmea ruokalusikallista, eikä kaakaopapuja tulisi syödä päivässä yli 20 kappaletta. Jos kuitenkin olet normaalia isokokoisempi, tai olet käyttänyt raakakaakaota jo pidemmän aikaa, voit nostaa päivittäisiä määriäsi, mutta 70 kaakaopapua päivässä on suositeltu enimmäismäärä kokeneemmillekin raakakaakaon ystäville.

Raakakaakaonsaantisuositukset pohjautuvat siihen, että kaakaopavut sisältävät toksiineja ja alkaloideja, jotka ovat suurina määrinä myrkyllisiä ihmiskeholle. Kaakaon sisältämä arginiini voi aiheuttaa arkuutta suun alueelle. Oksaalihappo, jota myös löytyy raakakaakaosta, sitoo kehon kalsiumia, joten kalsiumin saannista tulee pitää huolta, kun nautit säännöllisesti raakakaakaota.

Miten raakakaakaota nautitaan?

Mahdollisuudet ovat rajattomat. Raakakaakaota voi periaatteessa syödä vaikka sellaisenaan, tai siitä voi valmistaa monenlaisia herkkuja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että raakakaakaon hyödyt ovat nimenomaan raa’assa kaakaossa, eli saat siitä enemmän irti, kun et kypsennä sitä. Monet tärkeistä ominaisuuksista tuhoutuvat kypsentämisen aikana, joten näin valmistettuna se menettää ravintoarvoaan.

Voit valmistaa raakakaakaosta esimerkiksi herkullisia pirtelöitä. Yksinkertaisimmillaan voit sekoittaa raakakaakaota veteen tai muuhun nesteeseen. Mikäli kaipaat makeutusta, kannattaa se hoitaa esimerkiksi hunajan tai stevian avulla. Ruokaisamman pirtelön saat, kun lisäät joukkoon esimerkiksi banaania tai marjoja. Vain mielikuvitus on rajana.

Raakakaakaosta voi valmistaa myös monia herkullisia jälkiruokia. Miltä kuulostaisi terveellinen raakasuklaakakku, jota voi huoletta syödä potematta huonoa omaatuntoa jälkikäteen? Raakasuklaapuurosta voi tulla lasten uusi suosikki! Raakasuklaakonvehteja voi valmistaa etukäteen, jotta sitten kun makeannälkä iskee, jotain terveellistä herkkua on helposti saatavilla.

Mistä raakakaakaota voi ostaa?

Monet terveyteen tai luontaistuotteisiin erikoistuneet kaupat myyvät raakakaakaota. Mikäli lähistöltäsi ei tällaista kauppaa löydy, voit myös helposti tilata raakakaakaota internetin kautta. Esimerkiksi cocovishop.com, life.fi, kauppa.ruohonjuuri.fi ja hyvinvoinnin.fi tarjoavat kaikki laajan valikoiman erilaisia raakakaakaotuotteita.

SamuUncategorized
Raakakaakaon terveysvaikutukset Monet pitävät suklaata syntisenä, epäterveellisenä herkkuna, ja sitä se yleensä onkin. Yhden suklaalevyn valmistamiseen käytetään yleensä korkeintaan muutamaa kaakaopapua, ja loppu koostuu epäterveellisistä ainesosista, kuten valkoisesta sokerista, erilaisista rasvoista, kemikaaleista, lisäaineista, soijalestiinistä ja maitojauheesta. Raakakaakao on kuitenkin jotain aivan muuta. Itse asiassa se on yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista, ja...